Når burde man lyve?

  • 18.09.2016 - 15:47

Dette er noe jeg har diskutert med venner opp til flere ganger. Det å vite om når man burde lyve og når man burde være ærlig. Jeg vet ikke om dere har sett filmen "The invention of lying"? Den handler iallefall om en verden der ingen kan lyve. Så er det en dag at en mann får til å si noe usant og fortsetter med det siden det gjorde mer godt for han. Så har du også filmen "Liar Liar" av min favorittskuespiller Jim carrey der sønnen av en advokat ønsker at faren kan gå 1 dag uten å fortelle en løgn som gjorde livet hans katastrofisk. I disse filmene får vi vite at å fortelle sannheten hele tiden ikke alltids er bra og derfor kommer man med noe som vi kaller "hvite løgner" som er løgner som gjør mer godt enn vondt, men så er spørsmålet. Når er det man burde si disse løgnene? Det er så mange som missforstår når man burde lyve. Det er en ting å fortelle en løgn om hvordan kjolen ser ut på dama eller om at man kanskje ikke har det så bra, men så kommer det løgner som man ikke helt vet om man burde si. Der man lyver om dødsfall for å ikke såre den andre eller lyver om utroskap for å ikke såre den andre. Løgner som kan senere dukke opp og skade den andre mer enn det man mente å gjøre. Det kalles for "svarte løgner" siden det er store løgner som har stor påvirkning og kan gjøre mye skade. 

Jeg var en gang sammen med en sosiopat som stadig kom med løgner. Han hadde lært seg til å leve med det og trodde alt han sa var hvite løgner, men det var det ikke alltid. Noen ganger var det løgner som tok skade og som stakk i hjerte mitt. Det var snakk om løgner som senere kom frem som en sant. Jeg var veldig naiv på denne tiden og trodde som regel på det han sa, men jeg hadde alltid en magefølelse som jeg til slutt begynte å følge. Så det å lyve kan være bra noen ganger, men så kan det føre til noe verre med tiden om det er noe som blir en vanesak og dermed kan man også begynne å tro på sine egne løgner.

Hva slags tanker har dere om dette?
♥C.S

Elisabeth

18.09.2016 kl. 16:12
Godt spm egentlig, jeg pleier jo å si ikke lyv men noen av de hvite løgnene er jo ikke farlige :/ så...

chrissieste

18.09.2016 kl. 16:15
Elisabeth: Nei, hvite løgner er aldri farlig. Er bare viktig å ikke ta feil av de hvite og de svarte som mange gjør :)

REBECCA HOLDER

18.09.2016 kl. 17:51
jeg mener at det å lyve skal man holde seg unna uansett. Jeg syntes spesielt aldri man skal si at en kjole er fin, når den ikke er det faktisk. Man skal jo ønske de rundt seg det beste. Men så klart, det å lyve har jo så mange spekter.

chrissieste

18.09.2016 kl. 18:05
REBECCA HOLDER: Jeg tror det også kan ha litt med hvor godt man faktisk kjenner personen. Jeg er f.eks litt mer ærlig med de nærmeste når det kommer til sånt enn folk jeg kanskje ikke er like nær.

Søtmonsen :))

18.09.2016 kl. 20:15
Jeg hater jo løgner.. Fordi jeg har vært igjennom mye dritt, så stoler ikke på noen.. Jeg sier det slik i stedet at det ikke er helt min smak da, om en kjole ikke er så fin. Synes det er bedre enn å si at den er fin da. For alle er forskjellige, så da vil jeg ikke si at man sårer den personen. Kan jo ikke forvente at alle liker det samme :) Når det gjelder slikt da. Så jeg er ganske mot løgner..

chrissieste

19.09.2016 kl. 18:28
Søtmonsen ): Skjønner den. Nå var jo det med kjolen bare et eksempel, men mener at det å lyve må man nesten noen ganger hvis ikke blir det mye sårende kommentarer. Men hvis det går ant å omformulere det man mener til at det ikke høres så slemt ut f.eks så er jo det selvfølgelig bedre :)
chrissieste

Jente på 24 år som bor for tiden i Trondheim. bloggen går på litt av hvert. Mine opplevelser, oppskrifter, tips, produkter, erfaringer, interesser og om min hverdag med sykdommen fibromyalgi.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits Steg 4: Legg inn koder for kategori og ar