Hva det vil si å være Gudforelder

  • 13.07.2017 - 18:41

Dette er et tema jeg har vært nysgjerrig på lenge. Har aldri fått hørt så mye om hva det vil si å være Gudmor annet enn at man være med å veilede barnet til foreldrene og skal gi gaver ved bursdager osv. Har også fått hørt at de som blir Gudmor og Gudfar skal være de som tar varen på barnet hvis foreldrene dør. I tillegg har jeg fått hørt at det skal være maks 4 som blir valgt til å være Gudforelder. Noe av dette er faktisk ikke sant.


(Bilde tatt fra google)

Etter mye undersøkelser om hva Fadder er og hva Gudmor er så fikk jeg endelig vite forskjellen. I dags dato er Faddere de som bevitner dåpen og de som blir bedt om være med å gi barnet en kristelig opplæring. De fleste bruker Faddere til å delta i barnets liv og være med på å veilede og gi mye kjærlighet til barnet. Forskjellen altså på selve Gudforelder og Faddere er at de som bærer barnet i dåpen blir Gudforelder og Faddere er de som bevitner dåpen til barnet ved døpefonten blir Faddere. Det kan også holdes en privat avtale mellom Faddere og Foreldrene om at man overtar omsorgen av barnet hvis Foreldrene dør, men dette er noe som blir gjort om det er ønskelig. Man legger som regel i testamentet hvem man ønsker skal overta omsorgen, men det trenger nødvendigvis ikke å være Faddere eller Gudforelder. Selve Fadderansvaret dreier seg om barnets verdier og det å være der for barnet. Det er heller ingen grenser på hvor mange Faddere man kan ha, men i de fleste tilfeller er det ikke normalt å ha flere enn seks. Faddere kan bidra med å feire dåpsdagen som en litt annerledes bursdag. De kan også sende barnet bøker og musikk som inneholder kristent innhold, men de som ikke er kristen gjør altså ikke dette. De fleste velger som regel Faddere i familien eller nære venner man føler kam bety noe positivt for barnet og kommer til å være en del av oppveksten og vil barnets beste.


(Bildet er tatt fra google)

Jeg har jo i flere år tenkt på dette og hvordan jeg vil gjøre det når jeg får barn og det er ikke sånn at jeg ser for meg at det blir så mange flere år til så da er jo dette på en måte noe man begynner å tenke mer på siden det er viktig å vite hva alt dette egentlig innebærer for meg og mitt barn. For min del er det veldig viktig at de jeg velger som Faddere kommer til å være der for mitt barn og ikke bare stiller opp på kun bursdager. Jeg er ikke Fadder for noen enda da, men siden jeg tenker sånt om mitt barn så gjelder det også fra min side at det er sånn det skal være. Noen glemmer bort hva det vil si å være Fadder og Gudforelder og blir bare beæret når de blir spurt, men tenker ikke over hva slags ansvar man får med det. Kjenner dessverre til en del folk som er skuffet over valgene sine... Det er kjipt at noen opplever det sånn og angrer på valgene i ettertid. Derfor er det viktig å tenke over det man gjør og se for seg om den personen kommer til å være der med tiden eller ikke.


Visste dere alt dette?
♥​C.S

 

Det å være realist

  • 18.08.2016 - 15:04

Har du noen ganger tenkt over om du er en optimistisk eller pessimistisk person? Hva med realistisk? Det sies at en optimist ser en mulighet i hvert problem mens en pessimist ser et problem i hver mulighet. Noen ganger så er det kanskje ikke noen av delene. Jeg ser på meg selv som en realist. (Noe som ofte kan bli missforstått.) Det er i enkelte tilfeller folk ser på dette som pessimistisk og det er kanskje fordi det er en halv sannhet i det at det er en negativ tankegang. Jeg liker å ta avgjørelser basert på logikk og informasjon og det kan ofte innebære tanker som virker negativt, men er på grunn av logikken bak det. 

La oss si at man har planlagt en tur og ser på værmeldingen at det er meldt stygt vær. Da har du jo selvfølgelig optimistene som sikkert finner en løsning med å gjøre det beste ut av det og pessimistene som ser bare problemer på grunn av værmeldingen og gir opp. Så har du realistene da som da ser realiteten med at det er meldt stygt vær, men vet at værmeldingen ikke alltid stemmer og håper på det beste, men forventer også at det kan bli som det er meldt og dermed finner på en annen løsning eller utsetter planene.

Det sies at en realist har evnen til å se ting fra ulike vinkler. Det å forstå verdenen på en helt annen måte. Der du kan se gjennom øyene til en optimist men også til en pessimist. Realister ser verken på glasset som halvfullt eller halvtomt. De aksepterer situasjonen som den er og håndterer dermed konsekvensene. Du kan også se på det som en mellomting ut ifra optimistisk og pessimistisk.


Hva slags person er du?
♥C.S

8 grunner til hvorfor bananer er bra for deg

  • 30.11.2015 - 22:35

Hei kjære lesere. Nå er helgen over og da begynner hverdagen igjen.
Nå er det 1 dag til desember så da kan man begynne å pynte litt mer til jul og sånt :) Jeg er heldigvis snart ferdig med julegavene i år og det er jeg glad for! Slipper stresse med det rett før jul.

Tenkte å gi dere 8 grunner til å spise mer banan for dere som spiser det lite.

1. Hjelper mot depresjon.
Bananer inneholder tryptofan, et protein som kroppen omdanner til serotonin.
Gjør at du slapper mer av og gjør deg mer gladere.

2. .Hjelper mot menstruasjonssmerter.
Bananer inneholder vitamin B6, som regulerer blodsukkeret, og påvirker humøret. Den er rik på jern, som stimulerer produksjonen av hemoglobin i blodet, og dermed hjelper mot anemi.

3. Hjelper mot blodtrykk og våkenhet.
 Bananer har et veldig høyt kaliumnivå, og lite salt, noe som gjør den perfekt til å senke blodtrykket. Frukten kan altså hjelpe mot for høyt blodtrykk og slag. Inntak av kalium kan også hjelpe deg med å tenke klarere, og holde deg mer våken.

4. Hjelper mot forstoppelse
Bananer inneholder mye fiber, så det kan hjelpe å spise det for å gjenopprette normal tarmfunksjon


5,Hjelper mot hangover 
 Prøv å kurere fyllesyken med en bananmilkshake, søtet med honning. Dette skal roe magen, og motvirke dehydrering.


6.Hjelper mot halsbrann
Bananer har en naturlig syrenøytraliserende effekt, som er bra mot halsbrann. Det holder blodsukkeret oppe, og kan hjelpe mot morgenkvalme.


7. Hjelper mot myggstikk
Noen reagerer mer på myggstikk enn andre, og kan få hoven hud i tillegg til den irriterende kløen. Et «kjerringråd» er å gni området med innsiden av et bananskall ? dette kan redusere hevelse og irritasjon.

8.Hjelper mot hovne øyne
 Det høye kaliumnivået bidrar til å regulere væskenivået under øynene, og kan dermed redusere hevelser.

(Kilde,www. orkla.com og www.kk.no)

Der har dere noen eksempler på hvorfor bananer er bra for dere :)
Har dere hatt en fin helg?

♥C.S

Hvordan man kan redusere risikoen for kreft

  • 22.10.2014 - 14:14

Siden det ikke er så mange som vet hva de bør unngå for å redusere risikoen tenkte jeg å opplyse litt om det.
Hva som kan øke og hva som kan redusere.

Røyk og snus 

 Røyking er det værste og fører til lungekreft som er den type kreft de fleste dør av i Norge.


Kosthold 

     Et variert kosthold er viktig. Man burde kunne spise sunn mat som reduserer risikoen for mange typer kreft.


Overvekt 

Overvekt og fedme kan ha utvikling av forskjellige kreftformer.

Fysisk aktivitet  

Beveger du deg litt hver dag skal det ha noe å si når det gjelder redusering av risikoen.

Alkohol 

Kutter du ned på alkohol kutter du også ned på risikoen for å få kreft. 
Alkohol som vin er noe som faktisk kan være bra for kroppen i små mengder.

Sol og solarium

Dette er hvor hudkreft kommer ifra. UV-stråling kan være skadelig i store mengder.

Nattarbeid

Nattarbeid er noe som har en forbindelse med brystkreft. 
Så jobber som innebærer nattarbeid har større sjanse for å utvikle brystkreft.

Luftforurensning

Dette er verst for de som bor i byer.
 Kilder som transport, energiverk og utslipp fra industri og landbruk.
Dette kan utvikles til lungekreft.

Sminke og kosmetikk 

Produkter som sminke, tannkrem, hudkrem, solkrem, hårfarge, såpe, tatovering kan inneholde stoffer som kan være skadelige i store mengder.
Det er hormonforstyrrende stoffer man får gjennom huden som kan endre balansen i hormonsystemet.
Det har en sammenheng med krefttyper som brystkreft, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertekreft.

Så da vet man hva man kan prøve å unngå og prøve å kutte ned på (:
Jeg synes det er trist hvor mange som egentlig ikke ser alvoret når det gjelder kreft hos oss mennesker.
Kreft er noe ikke alle overlever og det er mange som dør av det hver dag.
Noen av disse tingene er vanskelig å unngå så det er forståelig, men ting som røyk og snus og alkohol er noe man  burde kunne kutte ut eller kutte mye ned på hvis man bryr seg om helsen sin. Spesielt røyk.Gjør det du kan for å forhindre og spre videre støtten.

-C.S


 

Can we Auto-correct humanity?

  • 10.10.2014 - 01:52

HALLO IGJEN!

Har ikke blogget siden rett før jeg dro til Bulgaria så begynner å bli en stund siden.
Jeg bare tok meg ikke tid til det og har mine pauser som enkelte bloggere.

Jeg nylig så en video av hvordan mobiler og teknologi i dag har påvirket oss og gjort oss mindre sosial og menneskelig. Facebook og snapchat som oftest har bare blitt som et dop for oss fleste og spørsmåle nå er, "Blir det noen gang slutt på dette?"   Skype er noe jeg aldri har hatt noe i mot. Jeg bruker det lite, men det er i det minste mer menneskelig enn facebook. Ingen har vell egentlig en definisjon på hva menneskelighet virkelig er, men jeg regner med det blir mest sagt om å ha følelser, vise dem og ta tak i hendelser rundt seg og gjøre noe som betyr noe for både seg selv og andre. Som vi alltids hører og ser i filmer der det blir sagt "It's only human" ellernoe. Som f.eks nå når jeg blogger så kom nettopp katten på fanget mitt og ville kose. Jeg kunne valgt å drite i den og fortsette eller stoppe opp og kose med den. Hva er mest menneskelig? Vi mennesker er jo kjent for å være egoistiske, men også for å være følsomme og omsorgsfulle. 

Det jeg ikke forstår helt er hvordan denne videoen kan nå til så mange, men ikke bli omgjort til noe.
Det er så mange som sitter å ønsker at livet var bedre hvis det hadde vært mindre teknologi. Jeg er en av dem.
Det som er så kjipt er at hvis man er en av de som vil prøve noe nytt og endre sin levemåte og de andre rundt deg gjør ikke det så blir du på en måte bare sittende der og gjør det samme som dem så hva skal man gjøre? Skaffe seg nye venner? Drite i andre? Men det går jo ikke fordi hele poenget med å kutte ned på teknologi er jo for å være med andre. Dette er som en LOOP som nesten ingen kommer seg ut ifra. Er man villig må andre være villig også og ikke bare snakke om det, men det å gjøre noe med det.
Jeg har en venninne som droppet facebook i noen år og hadde ikke noe annet enn skype og brukte kun mobilen til å ringe og sende sms til folk. Hun fortalte meg om hvorfor og dette var en av grunnene. Hun likte ikke det å være klistret til en skjerm. Hun ville være ute å leve livet og være i naturen og være sosial.
Hun sa at hvis hun hadde facebook så ble det sånn at folk vart nesten redd hvis de ikke hadde hørt ifra henne på en stund. At noe hadde skjedd og det frustrerte henne at man ikke kunne la være å gi et pip ifra seg uten at det hadde skjedd noe. Dette sier litt om den moderne dagen i dag. Da moren min var ung var det ikke noe internett og bare telefoner. De var mye ute med andre hele tiden og det var alltid arrangementer og møteplasser for de unge.
Hvor er det i dag?

Jeg håper på en forandring i verden, men tviler sterkt på at det blir å skje noe med mindre man selv går inn for det og det gjelder alle. Jeg vil slippe å skulle ønske at det en dag eller flere dager skal bli strømmefrie dager der man lever i lyset av flammer og med venner rundt seg som ikke titter på mobilen med mindre de ønsker å ta et bilde. Den dagen facebook legges ned blir den dagen jeg fyrer opp med en rakett.


                                                                                     -C.S

Ulike vegetarianere

  • 20.02.2014 - 02:27

Tenkte å blogge litt om vegetarisme siden det er lite folk vet om det, så hadde vært litt interessant å skrive om de forskjellige typene det finnes i verden!

Semi-vegatarianere

Disse spiser både fisk og kylling, men spiser ikke rødt kjøtt.

Lacto ovo-vegetarianere 

Disse spiser ikke noe type kjøtt, men de spiser dermot egg og drikker melk så de kan spise matvarer som yoghurt, ost og iskrem osv.
De fleste går inn for denne kategorien ut av vegetarianere etter det som er forsket på.

Lacto vegetarianere

Veldig likt Laco ovo-vegetarianere, bare at de ikke spiser egg heller, men kan leve av meieriprodukter.

Veganere

Disse er de strengeste. De spiser ikke kjøtt eller mat som kommer ifra dyr.
Så egg og meieriprodukter holder de seg unna.
Lever av grønnsaker, nøtter, frø, frukt og ulike kornslag.


Her er noen kjendiser som er vegetarianereAlyssa MilanoAvril lavigneKesha

 Hvis jeg skulle vært vegetarianer ville jeg kanskje blitt semi-vegetarianer.
Er alt for glad i kjøtt! Skulle ønske jeg ikke var det hehe.

Er du vegetarianer?
Hvilken type?
Hvorfor ble du det?

-C.S 

Spiseforstyrrelser

  • 16.02.2014 - 19:07

Spiseforstyrrelser har i dag rammet mange.
Mange tror sikkert ikke at de har det fordi de 2 kjente
spiseforstyrrelsene har som regel vært anoreksia og bulimi.
 Anoreksia er der du sulter deg selv og får alt for lite inntak av mat.
Bulimi er der du spiser, men bekvitter deg med maten etterpå (oppkast)
Men spiseforstyrrelser har utviklet seg og nå i dag er det 2 til som har blitt oppdaget.

Overspisingslidelse (BED) Er den tredje spiseforstyrrelse som er blitt oppdaget og er veldig lik bulimi, men
forskjellen er at du bekvitter deg ikke med maten og du på en måte missbruker mat.
Det skjer ofte med de som skjemmes av utsende eller de som gjemmer seg eller de som er depressiv.
Der lidelsen er veldig lik trøstespising, der du overspiser når du egentlig ikke er så sulten.
 
 Ortoreksi er den fjerde spiseforstyrrelse som handler om overdrevet fokus på å være sunn.
Du er for opptatt av kalorier og alt annet som kroppen ikke skal ha for
mye av og det er ikke alltids en dårlig ting!
Men nå handler denne sykdommen mest om undernæring, der kroppen
kanskje får for lite av det den trenger.

Denne sykdommen er veldig lik anoreksia av tanke på undernæring og blir som en tvangslidelse.
Grunnen til undernæring blir fordi matvare valgene blir for strenge.

Jeg har slitet en del med spiseforstyrrelser.
Men dette har som regel vært perioder som har gått over etter kort tid.
Jeg har og har hatt problemer med å gå ned i vekt.
Folk sier jeg ikke trenger det og ikke er overvektig, men jeg vet at det ikke er sant.
Jeg kommer sikkert ofte til å slite med noen av disse spiseforstyrrelsene
og regner med mange andre også gjør det.
I dagens samfunn skal man se bra ut for å virke vellykket og selvsikker.
Men vil man ikke se bra ut for seg selv?

Hva mener du om dette?

-C.S 

chrissieste

Jente på 24 år som bor for tiden i Trondheim. bloggen går på litt av hvert. Mine opplevelser, oppskrifter, tips, produkter, erfaringer, interesser og om min hverdag med sykdommen fibromyalgi.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits